Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicy i mięsa
Soczewicę wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą około 2 cm ponad powierzchnię soczewicy. Ugotować do miękkości, około 20 minut. Wystudzić.
Mięso gotowane, np, pozostałe po gotowaniu rosołu, zmielić razem z soczewicą i podsmażoną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe, rozwałkować, wycinać kółka i przy pomocy foremki lub ręcznie zlepić pierogi.
Wrzucać partiami na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Mięso gotowane, np, pozostałe po gotowaniu rosołu, zmielić razem z soczewicą i podsmażoną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe, rozwałkować, wycinać kółka i przy pomocy foremki lub ręcznie zlepić pierogi.
Wrzucać partiami na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch.