Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

pierogi z soczewicą (farsz)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ulubione pierogi mojego męża, twierdzi, że to dla nich się ze mną ożenił...

pierogi z soczewicą (farsz)

Składniki:

pierogi z soczewicą (farsz)

 

  • 0,5 - 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • opakowanie zielonej soczewicy,
  • 300g wędzonego boczku,
  • 3 cebule,
  • 0,5 kostki rosołowej drobiowej,
  • 1smalcu niewiele, bo wytopi się z boczku)łyżki smalcu,
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

pierogi z soczewicą (farsz)
Soczewicę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, z tym, że dodajemy 0,5 kostki rosołowej (soczewica powinna "wypić" cały płyn i zrobić się miękka) w razie potrzeby podlewamy ją wrzątkiem. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na smalcu (smalcu niewiele bo tłuszcz wytopi się z boczku) 3/4 boczku i cebuli dodajemy do soczewicy i mieszamy (trochę zostawiamy do omaszczenia pierogów). Soczewicę i ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawiamy i dokładnie mieszamy, tak powstałym farszem nadziewamy pierogi.