luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Pierożki z mięsem i czerwoną soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne pierożki dla smakoszy pierogów

Pierożki z mięsem i czerwoną soczewicą

Składniki:

Pierożki z mięsem i czerwoną soczewicą

 

  • ciasto
  • 450 gr mąki
  • 300 ml wrzątku
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1 szkl czerwonej soczewicy
  • 400 gr mięsa z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do drobiu

Sposób przygotowania:

Pierożki z mięsem i czerwoną soczewicą
Mięso z kurczaka ugotowanego w rosole oddzielić od kości. Soczewicę ugotować w 2 szklankach wody, wystudzić. Mięso i soczewicę zmielić dodać przyprawy i jajko wymieszać. Ciasto zagnieść, wałkować cienko i lepić pierogi, gotować w osolonym wrzątku, podawać z tłuszczem i przyrumienioną cebulką.