iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Małe pierożki z farszem wieprzowo- drobiowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Małe ponieważ kółka wycinałam małą szklaneczką. Do tego farsz drobiowo wieprzowy z dużą ilością czosnku. Po ugotowaniu pierożki polane roztopionym słonym masełkiem.

Małe pierożki z farszem wieprzowo- drobiowym

Składniki:

Małe pierożki z farszem wieprzowo- drobiowym

 

  • ciasto

 

  • 1/2 kg maki

 

  • 1 szklanka gorącego mleka

 

  • 3 łyżki oleju

 

 

 

 

  • farsz

 

  • 30 dag piersi z kurczaka

 

  • 30 dag łopatki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Małe pierożki z farszem wieprzowo- drobiowym
Do garnka wlewamy gorące mleko, wlewamy olej, mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól następnie dolewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy.

Mięsa mielimy. Bułkę tartą zalewamy kilkoma łyżkami wody - jak napęczniej dodajemy do mięsa.

Mieszamy, dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz do smaku.

Zimne ciasto rozwałkowujemy wycinamy małe kółka nakładamy farsz zlepiamy. Gotujemy.

Gotowe polewamy roztopionym masłem odrobinę posolonym do smaku.