Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkamiETAP 1:
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Uformować z niej kopiec i polać gorącą wodą. Pomieszać trochę łyżką żeby woda połączyła się z mąką i odstawić na kilka minut do lekkiego przestudzenia.
Po tym czasie wbić jajko i wlać olej. Ciasto zagnieść rękami aż będzie gładkie i elastyczne. W razie gdyby się kleiło do rąk, podsypywać co jakiś czas odrobiną mąki.
Zagniecione ciasto pokroić na plastry. Każdy plaster wałkować na placek o grubości ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinać szklanką lub foremką kółka.
Na środku każdego kółka kłaść truskawki (kładłam mrożone bez ich wcześniejszego rozmrażania) i posypywać cukrem. Brzegi ciasta można smarować wodą i sklejać formując pieroga. Gotowe pierogi odkładać na ściereczkę lub stolnicę posypaną mąką.
W dużym garnku zagotować wodę. Na wrzątek wrzucać pierogi. Gotować kilka minut od wypłynięcia.
Po ugotowaniu wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Podawać na gorąco np. ze śmietaną i cukrem.