WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1240]

Pierogi z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie lub deser dla dorosłych i dzieci czyli pierogi z truskawkami. Najlepsze podane po ugotowaniu ze śmietaną i cukrem.

Pierogi z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z truskawkami

 

  • 500g mąki + do podsypywania
  • 1 jajko
  • 250 ml gorącej wody
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • mrożone lub świeże truskawki
  • ok. 0,5łyżeczki cukru do każdego pieroga

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami

ETAP 1:

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Uformować z niej kopiec i polać gorącą wodą. Pomieszać trochę łyżką żeby woda połączyła się z mąką i odstawić na kilka minut do lekkiego przestudzenia.

Po tym czasie wbić jajko i wlać olej. Ciasto zagnieść rękami aż będzie gładkie i elastyczne. W razie gdyby się kleiło do rąk, podsypywać co jakiś czas odrobiną mąki.

Zagniecione ciasto pokroić na plastry. Każdy plaster wałkować na placek o grubości ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinać szklanką lub foremką kółka.

Na środku każdego kółka kłaść truskawki (kładłam mrożone bez ich wcześniejszego rozmrażania) i posypywać cukrem. Brzegi ciasta można smarować wodą i sklejać formując pieroga. Gotowe pierogi odkładać na ściereczkę lub stolnicę posypaną mąką.

W dużym garnku zagotować wodę. Na wrzątek wrzucać pierogi. Gotować kilka minut od wypłynięcia.

Po ugotowaniu wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Podawać na gorąco np. ze śmietaną i cukrem.

Pierogi z truskawkami
Pierogi ulepione ułożone na ściereczce przed ugotowaniem