Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3213]

Pierogi z truskawkami z razowej mąki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierogi z truskawkami to wspaniałe danie na słodko. Ja przygotowałam z truskawek mrożonych z mąki kukurydzianej i pełnoziarnistej.

Pierogi z truskawkami z razowej mąki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z truskawkami z razowej mąki

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami z razowej mąki
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z mąką kukurydzianą. Dodać jajko, oliwę i wodę z mlekiem, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm. i pokroić w kwadraty. Na każdy kawałek ciasta ułożyć truskawkę, złożyć po przekątnej i dokładnie zlepić. Partiami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać z bitą śmietaną, oprószone cukrem i zmiażdżonymi pozostałymi truskawkami.
Pierogi z truskawkami z razowej mąki
Obie mąki wymieszać i dodać pozostałe składniki
Pierogi z truskawkami z razowej mąki
Zagnieść ciasto zawinąć folią i pozostawić na 15 minut
Pierogi z truskawkami z razowej mąki
Następnie rozwałkować pokroić w kwadraty ułożyć truskawki
Pierogi z truskawkami z razowej mąki
Złożyć po przekątnej i bardzo dokładnie zlepić