Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkami musem i czekoladą
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
2. Formowanie pierogów: Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie na każdy krążek nakładamy po kawałku truskawki i zlepiamy pierogi.
3. Tak wykonane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i lekko studzimy.
4. Mus: Truskawki na mus myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i razem z serkami miksujemy blenderem na gładki mus.
5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
6. Na talerze nakładamy porcje musu, pierogów i posypujemy czekoladą. Podajemy.
7. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 40 pierogów.
2. Formowanie pierogów: Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie na każdy krążek nakładamy po kawałku truskawki i zlepiamy pierogi.
3. Tak wykonane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i lekko studzimy.
4. Mus: Truskawki na mus myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i razem z serkami miksujemy blenderem na gładki mus.
5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
6. Na talerze nakładamy porcje musu, pierogów i posypujemy czekoladą. Podajemy.
7. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 40 pierogów.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję i polecam.