aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pierogi z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ostatnio naszła mnie chęć na pierogi z truskawkami, więc nie wiele myśląc zabrałam się za ich lepienie. Do pierogów z powodzeniem można wykorzystać mrożone truskawki.

Pierogi z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z truskawkami

 

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g truskawek
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami
Zawsze na początku mieszam ciasto w dużej misce, jakoś mi wygodniej. Tak więc i tym razem zrobiłam tak samo. Do dużej miski wsypałam mąkę, dodałam szczyptę soli oraz olej. Odmierzyłam ¾ szklanki wody i mocno ją zagrzałam. Następnie wlałam ją do mąki z solą i olejem. Na początku zaczęłam mieszać łyżką, a gdy składniki ładnie się połączyły, wówczas zagniatałam ciasto ręką. Ciasto przełożyłam na blat oprószony mąką i nadal zagniatałam do pożądanej konsystencji. Gotowe ciasto dzieliłam na porcję i każdą rozwałkowywałam na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrawałam kółka. Na każdym układałam po jednej zamrożonej truskawce i szybko zlepiałam pierogi. Wrzucałam je na posolony wrzątek i gotowałam przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Łyżką cedzakową wyjmowałam pierogi z truskawkami na talerze i obficie posypywałam cukrem. Pierogi podawałam jeszcze ciepłe, posypane cukrem. Smacznego !
Pierogi z truskawkami
Z podanych składników zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto.
Pierogi z truskawkami
Odkrawamy po kawałku i dokładnie rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Pierogi z truskawkami
Na każdym krążku układać po jednej truskawce.
Pierogi z truskawkami
Krążki dokładnie zlepiać nadając im kształt pieroga. Gotować w posolonym wrzątrku. Podawać posypane cukrem.

Tagi:

pierogi danie