Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z truskawkami i rabarbarem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierogi z truskawkami i rabarbarem to połączenie słodkich, dojrzałych truskawek z kwaśnym rabarbarem i cukrem waniliowym.

Pierogi z truskawkami i rabarbarem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z truskawkami i rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami i rabarbarem
Mąkę przesiać, dodać całe jajko, żółtko, oliwę, wodę mineralną i mleko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15-20 minut.

Obrane truskawki i rabarbar pokroić w kosteczkę. Rabarbar na kilkanaście minut wymieszać z cukrem waniliowym. Następnie połączyć z truskawkami.

Ciasto rozwałkować, foremką lub szklanką wyciąć krążki, ułożyć przygotowane owoce, złożyć na pół i dokładnie zlepić.

Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z bitą śmietaną lub posypane cukrem i posiekanymi truskawkami .
Pierogi z truskawkami i rabarbarem
Do mąki dodać jajko, żółtko, oliwę, mleko i wodę mineralną
Pierogi z truskawkami i rabarbarem
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na kilkanaście minut
Pierogi z truskawkami i rabarbarem
Pokrojone truskawki wymieszać z rabarbarem
Pierogi z truskawkami i rabarbarem
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i ułożyć porcję nadzienia
Pierogi z truskawkami i rabarbarem
Złożyć na pół i dokładnie zlepić