Sposób przygotowania:
Pierogi ze śliwką
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na 4 części. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy letnią wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne, ale nie można dodać za dużo mąki, bo będzie twarde. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką koła. Na każdym placku układamy po kilka kawałków śliwki, dodajemy około 1/3 łyżeczki cukru i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu. Pierogi podajemy z podsmażoną bułką tartą (Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, czekamy aż się rozpuści, wsypujemy bułkę tartą i chwilkę smażymy). Smacznego :)
RENATA P.
LegoJedi