Sposób przygotowania:
Pierogowe knedle ze śliwkami
Ziemniaki mielę w maszynce do mięsa, przekładam do miski, wbijam jajka, dodaję resztę składników, Zagniatam ciasto, odstawiam na 15 minut i ponownie wyrabiam podsypując mąką.
Śliwki myję, osuszam i wyciągam pestki, jeśli są duże kroje na kawałki.
Z ciasta odrywam po kawałku, delikatnie wałkuję( nie cienko) , nakładam śliwkę i zlepiam jak pierogi.
Gotowe wrzucam na gotującą się wodę, od zagotowania gotuję jakieś 5-7 minut, (na małym gazie)
Podaję oprószone cukrem trzcinowym, można polać topionym masłem, lub śmietanką.
Śliwki myję, osuszam i wyciągam pestki, jeśli są duże kroje na kawałki.
Z ciasta odrywam po kawałku, delikatnie wałkuję( nie cienko) , nakładam śliwkę i zlepiam jak pierogi.
Gotowe wrzucam na gotującą się wodę, od zagotowania gotuję jakieś 5-7 minut, (na małym gazie)
Podaję oprószone cukrem trzcinowym, można polać topionym masłem, lub śmietanką.