Sposób przygotowania:
pierozki jablowe z sosem czekoladowym
zagniesc ciasto makaronowe i odstawic do lodowki,jablka obrac,wyciac gniazda i drobno pokroic,w rondlu rozgrzac maslo,wrzucic jablka i skropic je sokiem z cytryny i posypac cukrem,dusic pod przykryciem 10 min,nastepnie zdjasc pokrywke i zesmarzyc,az sie skarmelikzuja.Nastepnie zmiksowac je i ostudzic.Orzechy sprazyc,70 g utrzec w makutrze,rodzynki sparzyc.wszystkie skladniki,procz 30 g orzechow dokladnie wymieszacna jednolita paste.Ciasto rozwalkowac,wycinac krazki szklanka ,na srodku krazka umieszczamy lyzeczke masy i formujemy pierozki,mozna uzywac maszynki do klejenia pierogow.
tak przygotowane pierozki obsuszyc najmniej przez 20 min.W miedzy czasie wstawic osolana wode i doprowadzic do wrzenia.pierogi wrzucic na wrzatek i odstawic do naciagniecia okolo 10 min.do tego serwujemy sos czekoladowy-czekolade rozpuscic w goracej kapieli i ubijajac powoli dodawac smietane.
tak przygotowane pierozki obsuszyc najmniej przez 20 min.W miedzy czasie wstawic osolana wode i doprowadzic do wrzenia.pierogi wrzucic na wrzatek i odstawic do naciagniecia okolo 10 min.do tego serwujemy sos czekoladowy-czekolade rozpuscic w goracej kapieli i ubijajac powoli dodawac smietane.
Salvador Dali