Sposób przygotowania:
Pierożki kruche na pikantnie.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną na wiórki ostrym długim nożem. Zsunąć na stosik, zrobić wgłębienie i wbić trzy żółtka oddzielone od białek, dodać śmietanę, sól. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, schować do woreczka foliowego. Wstawić do lodówki na pół godziny lub zamrozić 20 min. Po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy niezbyt grubo. Pieczarki i warzywa oczyścić, opłukać, obrać i posiekać. Pieczarki obsmażyć, osączyć z oleju, a przedtem cebulę zeszklić, z czuszki usunąć nasiona, przecinając ją uprzednio na wzdłuż. Radełkiem wykrawać z ciasta średnie kwadraty, nadziewać farszem grzybowo-warzywno-ziołowym. Zalepić dokładnie brzegi ciasta oraz posmarować lekko białkiem rozmąconym i posypywać sezamem lub kminkiem po wierzchu. Nagrzać piekarnik do temp.200 st. C. Pierożki układać blisko siebie na blasze wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 min. Po upieczeniu wyjąć blachę, a pierożki zsunąć na talerz lub półmisek i spożywać z barszczykiem do picia.