marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierożki kruche na pikantnie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Z podanych składników wyrobić i zagnieść ciasto kruche.Schłodzić 30 min. Rozwałkować.Przygotować nadzienie.Nadziewać,zlepić i piec ok.25 m.

Pierożki kruche na pikantnie.

Składniki:

Pierożki kruche na pikantnie.

 

  • 3 szklanki mąki pszennej krupczatki,
  • 3 żółtka,
  • 150 g.margaryny do pieczenia,
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • tłuszcz do blachy.
  • Nadzienie:
  • 25 dag.pieczarek,
  • 2 duże kolorowe i świeże papryki,
  • 1 czuszka,
  • 1 cebula średnia,
  • 25 dag.porów z mrożonki,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych jak,np. oregano,cząber,
  • białko do posmarowania,
  • sezam lub kminek do posypki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki kruche na pikantnie.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną na wiórki ostrym długim nożem. Zsunąć na stosik, zrobić wgłębienie i wbić trzy żółtka oddzielone od białek, dodać śmietanę, sól. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, schować do woreczka foliowego. Wstawić do lodówki na pół godziny lub zamrozić 20 min. Po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy niezbyt grubo. Pieczarki i warzywa oczyścić, opłukać, obrać i posiekać. Pieczarki obsmażyć, osączyć z oleju, a przedtem cebulę zeszklić, z czuszki usunąć nasiona, przecinając ją uprzednio na wzdłuż. Radełkiem wykrawać z ciasta średnie kwadraty, nadziewać farszem grzybowo-warzywno-ziołowym. Zalepić dokładnie brzegi ciasta oraz posmarować lekko białkiem rozmąconym i posypywać sezamem lub kminkiem po wierzchu. Nagrzać piekarnik do temp.200 st. C. Pierożki układać blisko siebie na blasze wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 min. Po upieczeniu wyjąć blachę, a pierożki zsunąć na talerz lub półmisek i spożywać z barszczykiem do picia.

Tagi:

zioła