iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Pierożki z szpinakiem serkiem i kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pierożki z szpinakiem serkiem i kaszą perłową.

Pierożki z szpinakiem serkiem i kaszą

Składniki:

Pierożki z szpinakiem serkiem i kaszą

 

  • 1 woreczek kaszy perłowej
  • 2 garście szpinaku świeżego,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 1 szt serek topiony,
  • 1/2 kg mąki,
  • Sól,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z szpinakiem serkiem i kaszą
Robimy ciasto na pierogi. Mąkę wsypujemy na stolnicę do szklanki gorącej wody dajemy sól do smaku i 3 łyżki oliwy wlewamy tą mieszankę do maki i wrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy wycinamy kołka. Farsz. Gotujemy kasze perłową. Po ugotowaniu studzimy ją. Szpinak myjemy gotujemy ok 6-7 min. Odcedzamy. Miksujemy z serkiem topionym i wyciśniętym czosnkiem . Taki mus dodajemy do kaszy mieszamy . doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz nakąłdamy na kołka.Nakrywamy drugim kółkiem i sklejamy .Gotujemy w osolonej wodzie. Gdy pierożki wypłyną wybieramy je łyżka cedzakową podajemy z roztopionym masełkiem