monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1311]

Pierś w papilotach z grzybami i płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Danie po prostu pyszne, aromatyczne i sycące. Serdecznie polecam i zapraszam na smaczny i domowy obiadek:)

Pierś w papilotach z grzybami i płatkami owsianymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś w papilotach z grzybami i płatkami owsianymi

 

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 2 garści mrożonych grzybów leśnych
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól do smaku
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki czosnku granulowanego

 

Sposób przygotowania:

Pierś w papilotach z grzybami i płatkami owsianymi
Mięso umyć, osuszyć. Zrobić kilka naciąć na głębokość około 1,5 cm. Oprószyć solą i tymiankiem. Odłożyć do lodówki. Na suchej i czystej patelni zrumienić płatki owsiane. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnię i zeszklić. Grzyby rozmrozić i lekko przesiekać. Przełożyć na patelnię. Smażyć całość do zrumienienia grzybów, doprawić solą, resztą tymianku i czosnkiem granulowanym. Następnie dodać płatki i smażyć razem jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Przygotowany farsz delikatnie włożyć w nacięcia. Na dwa średniej wielkości kawałki folii aluminiowej ułożyć po jednym kawałku kurczaka i zamknąć każdą szczelnie. Położyć na blachę i piec w 200 st około 20 minut. Przed podaniem wyjąć z folii. Smacznego!
Pierś w papilotach z grzybami i płatkami owsianymi
pierś z kurczaka naciąć i oprószyć sola
Pierś w papilotach z grzybami i płatkami owsianymi
grzyby podsmażyć z płatkami owsianymi i doprawić
Pierś w papilotach z grzybami i płatkami owsianymi
w nacięcia włożyć farsz grzybowy i zawinąć w folię