Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym i kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Super obiad, szybki w przygotowaniu, sos z kurek i kasza to dobre połączenie,do tego chude mięso i surówka np. z kiszonych ogórków , proste w przygotowaniu.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym i kaszą gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym i kaszą gryczaną

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym i kaszą gryczaną
Pierś z kurczaka oczyszczamy i moczymy w zimnej, osolonej wodzie.Cebulę siekamy na drobno, podsmażamy z liściem laurowym i pieprzem, dodajemy dodajemy również posiekane grzyby. Podduszamy na małym ogniu przez 15 minut, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, często mieszamy. Teraz wstawiamy kaszę gryczaną, gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wyjmujemy mięso, osuszamy i przyprawiamy jak lubimy, ale nie solimy, przekrawamy na pół. Grzyby przekładamy do innego naczynia, na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju, kładziemy nasze mięso i przykrywamy grzybami, podlewamy śmietaną. Po 6-7 minutach przewracamy piersi na drugą stronę i dusimy jeszcze 3-4 minuty. Kasza powinna być już dobra. Jak lubicie dodajcie natkę pietruszki lub koperek do sosu. Smacznego.
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym i kaszą gryczaną
Piersi moczymy w osolonej wodzie, cebulę i grzyby drobno siekamy
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym i kaszą gryczaną
Cebulę dusimy z grzybami pod przykryciem 15 minut
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym i kaszą gryczaną
Piersi doprawiamy według włąsnego smaku, smażymy na patelni i przykrywamy grzybami.
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym i kaszą gryczaną
Po kilku minutach odwracamy mięso, dusimy jeszcze kilka chwil i podajemy z kaszą gryczaną