Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierś z kurczaka podsmażana z cebulką, czosnkiem, papryczką pepperoni i pieczarkami, następnie gotowana z rozdrobnionymi pomidorami z puszki.

Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym

 

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki pepperoni
  • 35 dkg pieczarek
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • sól ziołowa do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki bazylii
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym
Cebulę pokroić w piórka. Czosnek i papryczkę drobno posiekać. Pieczarki pokroić w półplasterki. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać pieczarki, usmażyć je. Do grzybów dodać mięso i przyprawy. Smażyć dalej, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa z grzybami dodać rozdrobnione pomidory razem z zalewą, bazylię, koncentrat pomidorowy i 2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Mąkę rozmieszać w pół szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym
Cebula czosnek i papryczka zeszklone na oleju.
Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym
Mięso i przyprawy dodane do podsmażonych grzybów.
Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym
Rozdrobnione pomidory bazylia woda i koncentrat dodane do podsmażonego mięsa z grzybami.
Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym
Pszenna mąka rozmieszana z pół szklanki zimnej wody.