Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Pierś w piwnym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Propozycja na smaczny i szybki do zrobienia obiad

Pierś w piwnym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierś w piwnym sosie

 

  • 1 duży podwójny filet z kurczaka,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 duża cebula,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • 5 dkg masła,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1/2 szklanki rosołu drobiowego,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/4 szklanki śmietany 18%,
  • do panierowania mąka,
  • natka pietruszki,
  • 1 szczypta cukru,
  • 2 woreczki ryżu

Sposób przygotowania:

Pierś w piwnym sosie
Aby przygotować pierś w piwnym sosie należy: ryż ugotować na sypko. Umyte, osuszone filety pokroić na kotlety lekko rozbić . Natrzeć solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Cebulę drobno posiekać, papryki pokroić w wąskie paski. W garnku na maśle z oliwią zeszklić cebulę z papryką. Wlać piwo, rosół i doprawić tymiankiem, solą.,pieprzem . Mięso panierować w mące, usmażyć na lekki rumiany kolor i przełożyć do sosu. Dusimy około 5 minut. Na sam koniec dodajemy szczyptę cukru i śmietankę. Mieszamy i trzymamy ok. 2 minutki na małym ogniu.Na środku półmiska położyć ryż, a wokół niego ułożyć kotleciki.Całość polać sosem z warzywami i udekorować natką pietruszki .
Pierś w piwnym sosie
Etap 1
Pierś w piwnym sosie
Etap 2