Sposób przygotowania:
Kaczka w miodzie, porzeczkach z jabłkami
W miseczce wymieszać miód, gorąca wodą , paprykę, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki mielonego pieprzu i ocet winny. Natrzeć piersi marynatą i odłożyć na ok. 12 godzin w chłodne miejsce. Rozgrzać dobrze patelnię ( najlepiej ceramiczną lub teflonową ). Na rozgrzaną położyć skórą do dołu piersi. Docisnąć. Piec aż skóra zbrązowieje zmniejszając pod koniec gaz. Obrócić piersi i smażyć dalej. Podlać bulionem. Dodać konfiturę. Znów obrócić mięso i dusić dalej. Wyjąć piersi i odłożyć by ,, odpoczęło,, przed pokrojeniem ( najlepiej zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły ). W sos włożyć cząstki jabłka i dusić by zmiękły. Sos doprawić do smaku .Dodać śmietankę. Piersi pokroić i cienkie plasterki. Podałam z podsmażonymi ziemniakami . Można dodatkowo podać surówkę z czerwonej kapusty ( surowej lub obgotowanej). * Na przyszłość - usunę skórę z piersi przed obróbką bo zdecydowanie jej nie lubię i obsmażę mięso na mieszance masła i oleju.
Nina W.