Sposób przygotowania:
Kaczka pieczona z kaszą jaglaną
Mrożoną kaczkę zostawiłam w lodówce, na najniższej półce, na 24 godziny żeby pomalutku sobie odtajała. Potem wykąpałam ją dokładnie i usunęłam resztki piórek bo coś tam gdzieniegdzie wystawało. Wzięłam ostry nóż i nożyczki kuchenne, i przy ich pomocy wyluzowałam tuszkę bez rozcinania skóry - trzeba pomału nacinać mięso wewnątrz tuszy tak żeby oddzielić szkielet - nogi wyłamałam w stawach biodrowych a skrzydełka w barkowych. Taką luzaczkę oprószyłam solą i świeżo mielonym pieprzem. Posypałam też majerankiem, ale tylko od środka bo na wierzchu by się spalił. Odłożyłam ją na jakieś 2 - 3 godzinki. Kaszę wypłukałam, zalałam wodą z mlekiem w proporcjach m/w pół na pół i gotowałam ok. 10 minut po czym przełożyłam na sito żeby odsączyć nie wchłonięty płyn. Po wystudzeniu zmieszałam z żurawiną i posiekanymi morelami. Doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem ziołowym i czarnym. Dodałam też sok z pomarańczy i startą z owocu skórkę oraz jajko, wymieszałam dokładnie. Na maśle podsmażyłam trochę posiekaną cebulę z dodatkiem obranego, pokrojonego w kostkę jabłka - dodałam do farszu. Kaczkę położyłam piersiami do dołu na desce- najpierw zasznurowałam szyję czyli spięłam wykałaczkami rozciętą skórę szyjki i związałam sznurkiem - potem odwróciłam tuszkę piersiami do góry, nałożyłam farsz do środka i tak samo pospinałam wykałaczkami skórę rozciętą na brzuchu a potem zasznurowałam ją dokładnie. Uformowaną kaczuszkę ułożyłam w brytfannie i wstawiłam do nagrzanego piekarnika - piekłam ok. 2 godzin w temp. 180 st. C . W tym czasie 2 razy odlewałam nadmiar wytopionego tłuszczu a kaczkę polewałam na zmianę wodą i sosem z pieczenia. Jak widać na zdjęciu przypiekła się ta moja ptaszyna aż za bardzo - rzekłabym nawet, że spaliła się ciutkę, ale wierzcie mi, że taka przypieczona mocno skórka jest najlepsza - przynajmniej my taką lubimy - Wy możecie przypiec ją mniej. Po upieczeniu kaczkę odstawiłam na jakieś 10 minut, usunęłam wykałaczki, sznurek a potem pokroiłam. Podałam, jak na kaczkę przystało, z dodatkiem buraczków
Babciagramolka
Pyza
Buniu, jesteś u mnie zawsze mile widziana więc zapraszam :)
maciek3203
evita0007