przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierś z kurczaka w śmietanowym sosie i nutką cebulową.

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym

 

  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • 0,5 l śmietany (18%),
  • 3 -4 łyżki prażonej cebuli
  • serek topiony
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki papryki słodkiej

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym
Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plasterki. Leciuteńko solimy i pieprzymy. Odstawiamy na parę minut. W tym czasie do śmietany dodajemy przyprawy oraz prażoną cebulkę. Mieszamy starannie. Odrobinę sosu wylewamy na dno żaroodpornego naczynia. Na sos układamy warstwę mięsa kurczaka. Na mięso układamy plasterki topionego serka , na serek zaś pozostały sos. Pieczemy przykryte w temperaturze 180 stopni około 40 minut.