Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z bazylią i musztardą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pierś z kurczaka gotowana na parze z pokrojoną cebulką, świeżą bazylią i musztardą. Mięsko gotowane na parze wcale nie musi być mdłe:)

Pierś z kurczaka z bazylią i musztardą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka z bazylią i musztardą

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1,5 garści świeżej bazylii
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 4 plastry żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z bazylią i musztardą
Każdą pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż, żeby otrzymać 4 duże płaty. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać, osuszyć, drobno posiekać, dodać do cebuli. Dodać też musztardę, przyprawę do mięs i trochę przyprawy uniwersalnej (można ją pominąć). Wszystko dokładnie wymieszać. Kawałki mięsa ułożyć w garnku do gotowania na parze. Na mięsie rozłożyć przygotowaną mieszankę. Garnek przykryć. Mięso gotować na parze ok. 20 minut. Po tym czasie na każdym kawałku mięsa ułożyć po plasterku sera. Garnek ponownie przykryć. Gotować jeszcze ok. 1 minutę, aż ser się rozpuści.
Pierś z kurczaka z bazylią i musztardą
Piersi z kurczaka przekrojone wzdłuż na cztery płaty.
Pierś z kurczaka z bazylią i musztardą
Pokrojona cebula z posiekaną bazylią musztardą i przyprawami.
Pierś z kurczaka z bazylią i musztardą
Przygotowana mieszanka rozłożona na mięsie w garnku.
Pierś z kurczaka z bazylią i musztardą
Plasterki sera rozłożone na ugotowanym na parze mięsie.