Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierś z kurczaka z dodatkami w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso z piersi kurczaka, z dodatkami (pieczarkami, papryką i cebulą) otulone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku tworzy wyjątkowo smaczny, a łatwy do przygotowania posiłek. Polecam np. na świąteczny obiad.

Pierś z kurczaka z dodatkami w cieście francuskim

Składniki:

Pierś z kurczaka z dodatkami w cieście francuskim

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z dodatkami w cieście francuskim

ETAP 1:

Pierś z kurczaka z dodatkami w cieście francuskim
Paprykę, cebulę i pieczarki smażymy na oliwie

Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w paseczki. Umytą paprykę kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do odparowania płynu.
Dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodajemy sól i pieprz.

ETAP 2:

Pierś z kurczaka z dodatkami w cieście francuskim
Piersi z kurczaka przyprawiamy z obu stron solą

Piersi z kurczaka kroimy na połówki, rozbijamy tłuczkiem i posypujemy z obu stron solą.

ETAP 3:

Pierś z kurczaka z dodatkami w cieście francuskim
Na każdym kawałku mięsa układamy porcję dodatków

Każdy płat ciasta francuskiego kroimy na 3 paski. Na każdym pasku ciasta układamy po kawałku piersi, na niej zaś porcję pieczarek z papryką i cebulą.

ETAP 4:

Pierś z kurczaka z dodatkami w cieście francuskim
Warzywa oraz pieczarki pokrywamy paseczkami sera

Ser kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na pieczarkach, papryce i cebuli.

Mięso z dodatkami dokładnie owijamy ciastem, zlepiamy brzegi. Tak powstałe pakieciki nacinamy skośnie (ja zrobiłam po 3 nacięcia) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 190 st. C przez ok. 40 minut.