WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1519]

Pulpety w sosie śmietanowo-ziołowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpety wieprzowe panierowane w mące owsianej, obsmażone a następnie duszone w śmietanie z ziołami, cebulą i kaszą manną.

Pulpety w sosie śmietanowo-ziołowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie śmietanowo-ziołowym

 

  • 500g schabu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny do pulpetów
  • 0,5 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól, pieprz do smaku
  • Mąka owsiana do panierowania
  • 1 cebula
  • 150ml śmietany 30%
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżki kaszy manny do sosu
  • Listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie śmietanowo-ziołowym

ETAP 1:

Schab zmielić z 1/3 cebuli. Dodać jajko, kaszę manną, majonez, przyprawę włoską, sól i pieprz do smaku. Wymieszać na jednolitą masę mięsną.

Formować kulki i obtaczać w mące owsianej. Pulpety obsmażyć na oleju i przełożyć do garnka.

Pozostałą cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do pulpetów. Zalać około 1,5 szklanki wody. Włożyć listek, ziele, majeranek, sól i pieprz do smaku. Zagotować. Dolać śmietanę i natkę pietruszki i koperku. Dusić 15 minut.

Dodać kaszę manną i dusić aż zgęstnieje. Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem.

Pulpety w sosie śmietanowo-ziołowym
Śmietana, natka pietruszki i koperku dodane do pulpetów
Pulpety w sosie śmietanowo-ziołowym
Obsmażone pulpety przełożone do garnka i zalane wodą
Pulpety w sosie śmietanowo-ziołowym
Uformowane pulpety obtoczone w mące owsianej
Pulpety w sosie śmietanowo-ziołowym
Składniki na pulpety umieszczone w misce.