Sposób przygotowania:
Pasztet z kurczaka z warzywamiGotowanie
Kurczaka porcjujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, selera i cebule. Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy szumy, wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości, pod koniec dodając dwa obrane ziemniaki, by się nie rozgotowały.
Dodatki
Mięso i warzywa odcedzamy, studzimy i usuwamy kości. Mielimy wszystko na drobnym sitku. Dodajemy jajka, tartą bułkę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Bardzo dokładnie wyrabiamy.
Formowanie
Średnią blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na pasztet. Wyrównujemy i posypujemy tartą bułką.
Pieczenie
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy pasztet. Pieczemy ok 1 godziny, aż ładnie się przyrumieni Kroimy dopiero po przestudzeniu.