WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 601]

Pasztet z kurczaka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna z moich ulubionych wędlin, robiona zawsze z resztek powstałych po gotowaniu bulionu. Pasztet z kurczaka i warzyw.

Pasztet z kurczaka z warzywami

Składniki:

Pasztet z kurczaka z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z kurczaka z warzywami

Gotowanie

Pasztet z kurczaka z warzywami
Mięso z kurczaka i warzywa gotujemy do miękkości.

Kurczaka porcjujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, selera i cebule. Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy szumy, wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości, pod koniec dodając dwa obrane ziemniaki, by się nie rozgotowały.

Dodatki

Pasztet z kurczaka z warzywami
Do zmielonego mięsa i warzyw dodajemy resztę składników.

Mięso i warzywa odcedzamy, studzimy i usuwamy kości. Mielimy wszystko na drobnym sitku. Dodajemy jajka, tartą bułkę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Bardzo dokładnie wyrabiamy.

Formowanie

Pasztet z kurczaka z warzywami
Uważamy, by pasztet nie był w blaszce za niski.

Średnią blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na pasztet. Wyrównujemy i posypujemy tartą bułką.

Pieczenie

Pasztet z kurczaka z warzywami
Pasztet dzięki warzywom jest dostatecznie wilgotny.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy pasztet. Pieczemy ok 1 godziny, aż ładnie się przyrumieni Kroimy dopiero po przestudzeniu.