Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z kawą i wędzoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pierś z kurczaka w marynacie z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, wędzonej papryki, brązowego cukru i octu balsamicznego, upieczona na grillu...

Pierś z kurczaka z kawą i wędzoną papryką

Składniki:

Pierś z kurczaka z kawą i wędzoną papryką

 

  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 7 łyżeczek oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • 2 podwójne piersi z kurczaka

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z kawą i wędzoną papryką

Etap 1

Pierś z kurczaka z kawą i wędzoną papryką
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.

Do miseczki przelać olej. Dodać do niego kawę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, ocet i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Etap 2

Pierś z kurczaka z kawą i wędzoną papryką
Umyte i osuszone mięso podzielone na porcje.

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na ok. 8 porcji.

Etap 3

Pierś z kurczaka z kawą i wędzoną papryką
Kawałki mięsa dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.

Kawałki mięsa włożyć do przygotowanej marynaty i wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki.

Etap 4

Pierś z kurczaka z kawą i wędzoną papryką
Zamarynowane mięso położone na ruszt rozgrzanego grilla.

Zamarynowane mięso kłaść na ruszt rozgrzanego grilla. Piec na grillu na rumiano z obu stron.