Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka z soczewicą w sosie śmietanowym
Przygotować wszystkie przyprawy. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju. Dodać wszystkie przyprawy, chwilę razem podsmażać. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kawałki mięsa dodać do cebuli z czosnkiem. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa wlać 1,5 szklanki wody, dodać soczewicę, wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 20 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i 1,5 szklanki zimnej wody. Zawiesiną zagęścić sos, ponownie doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli ziołowej. Podawać np. z ugotowanym ryżem.
Weronika91