Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z soczewicą w sosie śmietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pierś z kurczaka z czerwoną soczewicą, cebulą i czosnkiem w śmietanowym sosie z nutką orientalną... Pomysł na smaczny, szybki w przygotowaniu obiad:)

Pierś z kurczaka z soczewicą w sosie śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka z soczewicą w sosie śmietanowym

 

  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ziołowej
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól ziołowa do smaku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 czubate łyżki pszennej mąki
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z soczewicą w sosie śmietanowym
Przygotować wszystkie przyprawy. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju. Dodać wszystkie przyprawy, chwilę razem podsmażać. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kawałki mięsa dodać do cebuli z czosnkiem. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa wlać 1,5 szklanki wody, dodać soczewicę, wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 20 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i 1,5 szklanki zimnej wody. Zawiesiną zagęścić sos, ponownie doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli ziołowej. Podawać np. z ugotowanym ryżem.
Pierś z kurczaka z soczewicą w sosie śmietanowym
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Pierś z kurczaka z soczewicą w sosie śmietanowym
Wszystkie przyprawy dodane do cebuli z czosnkiem i podsmażone.
Pierś z kurczaka z soczewicą w sosie śmietanowym
Pokrojone w kostkę mięso dodane do podsmażonej z czosnkiem i przyprawami cebuli.
Pierś z kurczaka z soczewicą w sosie śmietanowym
Czerwona soczewica i woda dodane do podsmażonego mięsa.