edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pierś z kurczaka z kukurydzą i fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pomysł na szybki i syty obiad.

Pierś z kurczaka z kukurydzą i fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka z kukurydzą i fasolą

 

  • podwójna pierś kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • czubata łyżka suszonej papryki w płatkach
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka pomidorów krojonych
  • duży ząbek czosnku
  • puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • przyprawa do potraw meksykańskich
  • sól
  • mielony kminek
  • duża łyżka koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z kukurydzą i fasolą
Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę suszoną w płatkach, osączoną kukurydzę, pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po kilku minutach dodać osączoną z zalewy czerwoną fasolę. Doprawić do smaku przyprawą do dań meksykańskich, kminkiem, solą i koncentratem pomidorowym. Dusić jeszcze kilka minut do połączenia smaków. Podawać z ugotowanym ryżem.
Pierś z kurczaka z kukurydzą i fasolą
Do obsmażonego kurczaka dodać paprykę suszoną w płatkach.
Pierś z kurczaka z kukurydzą i fasolą
Dodać osączoną kukurydzę i krojone pomidory z puszki.
Pierś z kurczaka z kukurydzą i fasolą
Dołożyć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Pierś z kurczaka z kukurydzą i fasolą
Na końcu dodać osączoną fasolę koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku.