Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z pastą adżika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierś z kurczaka w panierce z dodatkiem pasty adżika z pomidorami i jabłkiem.

Pierś z kurczaka z pastą adżika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka z pastą adżika

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 małe jajko
  • 1 czubata łyżka pasty adżika z pomidorami i jabłkiem
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z pastą adżika
Każdą pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż, aby otrzymać z każdej 2 duże płaty. Jajko wbić do miseczki i roztrzepać. Do jajka dodać mleko i pastę adżika (przepis na pastę można znaleźć tutaj: https://gotujmy.pl/adzika-z-pomidorami-i-jablkiem,przepisy,173848.html ). Dokładnie wymieszać. Każdy kawałek mięsa zamoczyć w jajku z pastą, następnie obtoczyć w bułce tartej. Mięso w panierce kłaść na rozgrzany olej, oprószyć solą. Smażyć na rumiano z obu stron.
Pierś z kurczaka z pastą adżika
Piersi z kurczaka przekrojone wzdłuż na cztery duże płaty.
Pierś z kurczaka z pastą adżika
Roztrzepane jajko dokładnie wymieszane z pastą adżika i mlekiem.
Pierś z kurczaka z pastą adżika
Kawałki mięsa zamoczone w jajku z pastą i obtoczone w bułce tartej.
Pierś z kurczaka z pastą adżika
Mięso w panierce smażone na rozgrzanym oleju.