SUPERPRZEPIS

Balsamiczna pierś z kurczaka z cukinią

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Balsamiczna pierś z kurczaka z cukinią

Duszona pierś z kurczaka nadziewana startą na tarce cukinią podsmażoną z cebulką, z dodatkiem octu balsamicznego.

Składniki:

Balsamiczna pierś z kurczaka z cukinią

 

  • 15 dkg cukinii
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Balsamiczna pierś z kurczaka z cukinią

Etap 1

Balsamiczna pierś z kurczaka z cukinią
Umyta i starta na tarce o dużych oczkach cukinia.

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 2

Balsamiczna pierś z kurczaka z cukinią
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Etap 3

Balsamiczna pierś z kurczaka z cukinią
Tarta cukinia i przyprawy dodane do cebuli.

Do cebuli dodać tartą cukinię. Dodać też zioła, trochę soli i pieprzu. Krótko podsmażyć, przestudzić.

Etap 4

Balsamiczna pierś z kurczaka z cukinią
Każdą pierś z kurczaka nacięta w środku.

Każdą pierś z kurczaka przeciąć w środku, żeby otrzymać kieszonki.

Etap 5

Balsamiczna pierś z kurczaka z cukinią

Do mięsnych kieszonek nałożyć smażoną cukinię. Brzegi rozcięć spiąć wykałaczkami.

Etap 6

Balsamiczna pierś z kurczaka z cukinią

Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, z obu stron posypać przyprawą do mięs, skropić octem.

Etap 7

Balsamiczna pierś z kurczaka z cukinią

Mięso z obu stron mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać pół szklanki wody.

Etap 8

Balsamiczna pierś z kurczaka z cukinią

Dusić na małym ogniu pod przykryciem po 10-12 minut z obu stron. Gotowe mięso podzielić na porcje.