Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z papryką w boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Duszona pierś z kurczaka z nadzieniem z pieczonej papryki, cebulki i natki pietruszki, owinięta plastrami wędzonego boczku...

Pierś z kurczaka z papryką w boczku

Składniki:

Pierś z kurczaka z papryką w boczku

 

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 cebuli
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • olej do smażenia
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do mięs

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z papryką w boczku

Etap 1

Pierś z kurczaka z papryką w boczku
Upieczona obrana pokrojona i przełożona do miseczki papryka.

Paprykę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Piec ją w 200 stopniach przez ok. 20 minut, następnie ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przełożyć do miski.

Etap 2

Pierś z kurczaka z papryką w boczku
Pokrojona cebula posiekana natka sól i pieprz dodane do papryki.

Cebulę pokroić w kostkę, natkę posiekać, dodać do papryki. Dodać też trochę soli i pieprzu, wymieszać.

Etap 3

Pierś z kurczaka z papryką w boczku
Każda pierś z kurczaka nacięta w środku.

Każdą pierś z kurczaka naciąć w środku, żeby otrzymać kieszonki.

Etap 4

Pierś z kurczaka z papryką w boczku
Paprykowy farsz nałożony do mięsnych kieszonek.

Do mięsnych kieszonek nałożyć przygotowany paprykowy farsz.

Etap 5

Pierś z kurczaka z papryką w boczku

Każdą nadzianą pierś owinąć 3 plastrami boczku, spiąć wykałaczkami.

Etap 6

Pierś z kurczaka z papryką w boczku

Nadziane mięsko kłaść na rozgrzany olej, z obu stron posypać przyprawą do mięs.

Etap 7

Pierś z kurczaka z papryką w boczku

Mięso z obu stron mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać pół szklanki wody.

Etap 8

Pierś z kurczaka z papryką w boczku

Dusić na małym ogniu pod przykryciem po 10-12 minut z obu stron. Gotowe mięso podzielić na porcje.