Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Piersi marynowane z patelni grillowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Danie akurat na sezon grillowi- można robię oczywiście na grillu ogrodowym.

Piersi marynowane z patelni grillowej

Składniki:

Piersi marynowane z patelni grillowej

 

  • Mięso :
  • 1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka konfitury z żurawiny

 

 

Sposób przygotowania:

Piersi marynowane z patelni grillowej
Zrobić marynatę z 3 łyżek oleju, sosu sojowego, szczypty soli, pieprzu , mielonej papryki i konfitury żurawinowej .Macerować mięso na kilka godzin ( trzymać w lodówce ).Rozgrzać patelnię grillowi ( grill elektryczny lub ogrodowy ).Piec piersi obracając aż zarumienią się i będą usmażone ( czas zależy od grubości piersi – na patelni grillowej średnie piersi piecze się po ok. 5 min z każdej strony ). W tym czasie kiedy mięso piecze się pokroić w piórka cebulę , papryki w cienkie paseczki, arbuz ( po obcięciu skórki ) w kostkę , a jabłko utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Wymieszać . Polać dresingiem zrobionym z 3 łyżek oleju, soku z cytryny . Doprawić solą , pieprzem i cukrem do smaku. Podawać z pieczonymi ziemniakami , chlebkami pita opieczonymi na grillu, lub bagietką zapiekaną w piekarniku ( lub opiekaną na grillu )