danijjel

danijjel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Piersi z kaszą i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wyśmienite, szybkie danie na obiad we dwójkę :)

Piersi z kaszą i warzywami

Składniki:

Piersi z kaszą i warzywami

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka(ok 200-250g)
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 czerwonej papryki(lub jedna malutka)
  • 1/2 żółtej papryki (lub jedna malutka)
  • 1 torebka kaszy jęczmiennej (100g)
  • 1 duży pomidor
  • 1,5 średniej marchewki

 

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kaszą i warzywami
Cebulę kroimy na drobne kawałeczki i podsmażamy na oleju. Gdy cebula się zarumieni dorzucamy pokrojoną drobno pierś z kurczaka. Po kilku minutach gdy kurczak zbrązowieje wlewamy 1/4 szklanki wody, przykrywamy i dusimy ok 10 minut. (w między czasie możemy ugotować kaszę) Paprykę kroimy w kostkę, a marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Pomidora należy sparzyć i pokroić w kostkę. Warzywa, poza pomidorem wrzucamy na patelnie i dusimy 5 minut. Następnie dorzucamy pomidora i dusimy kolejne 5-7 minut. Po zakończonym duszeniu odkrywamy pokrywkę i pozwalamy wodzie odparować często mieszając. Gdy to już nastąpi wrzucamy ugotowaną kaszę i doprawiamy ziołami, pieprzem i solą do smaku. Wszystko mieszamy i możemy już nakładać na talerze :) Porcja dla 2-3 osób. Smacznego!