Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Piersi z kurczaka po argentyńsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Piersi z kurczaka po argentyńsku to przepyszne danie

Piersi z kurczaka po argentyńsku

Składniki:

Piersi z kurczaka po argentyńsku

 

  • 6 piersi z kurczaka
  • 15 dag gotowanej szynki
  • 0,5 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 3 średnie pomidory
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 szklanka zielonego konserwowanego groszku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku
  • MARYNATA:
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml wody mineralnej
  • sok z dwóch cytryn
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 listek laurowy

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka po argentyńsku
Piersi z kurczaka zalać przygotowaną marynatą. Marynować ok. 3 godz. Wyjąć z marynaty. Posolić i popieprzyć. Obsmażyć na mieszaninie masła i smalcu na złocisty kolor. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Rozdrobnionymi warzywami obłożyć obsmażone piersi. Podlać marynatą. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 1 godz. Na 5 min przed końcem duszenia dodać pokrojoną w kostkę szynkę, całe ziemniaki oraz zielony groszek.