Piersi z kurczaka w sosie paprykowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Wspaniały sos do piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka w sosie paprykowym

Składniki:

Piersi z kurczaka w sosie paprykowym

 

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryczka chili
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 piersi z kurczaka bez kości,ze skórą po ok 175 g każda
  • sól,pieprz
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w sosie paprykowym
Rozgrzałam grill. Papryki pokroiłam na ćwiartki,usunęłam gniazda nasienne i ułożyłam skórą do góry na blasze. Obok ułożyłam papryczkę chili.Piekłam 15 minut aż skórka się zmarszczyła i odstawała od miąższu. Obróciłam chili w trakcie pieczenia na drugą stronę. Do dużej miski wlałam pół łyżki oliwy z oliwek,a resztę oliwy dodałam do małej miski. Obrałam czosnek i wycisnęłam po jednym ząbku do każdej miski. Do dużej miski wrzuciłam piersi z kurczaka i wymieszałam .Doprawiłam solą,pieprzem,po czym ułożyłam skórą do góry na grillu obok papryki.Piekłam 6-7 minut,następnie obróciłam na drugą stronę. Paprykę i chili przełożyłam do miseczki,przykryłam i odstawiłam.Kiedy mięso się skończyło piec,wycisnęłam sok z połowy cytryny do salaterki, dodałam sól i pieprz do smaku.Obrałam upieczone papryki i pokroiłam je w drobną kostkę.Obrałam chili,przekroiłam na pół,usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w drobną kostkę. Wymieszałam z oliwą w salaterce i podawałam jako sos do polania piersi z kurczaka.