Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka w szynce serrano
Piersi z kurczaka oczyściłam, opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Następnie oprószyłam świeżo mielonym czarnym pieprzem i delikatnie solą, bo szynka jest dość słona. Pojemnik z mięsem odstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie każdy filet owinęłam plastrami szynki. Puste, niczym nie wysmarowane naczynie żaroodporne wstawiłam do nagrzanego do 200°C piekarnika i nagrzewałam je 5 minut. Następnie uważając, aby się nie oparzyć, naczynie wyjęłam z piekarnika, na dno wlałam 2 łyżki oliwy i ułożyłam filety. Po wierzchu polałam je pozostałą oliwą.Naczynie ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam 20 minut. Gdyby filety były wyjątkowo duże należy je piec 3 do 5 minut dłużej.