anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Piersi z kurczaka w szynce serrano

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To bardzo proste i ekspresowe danie. W ten sposób upieczone filety są bardzo smaczne i soczyste.

Piersi z kurczaka w szynce serrano Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piersi z kurczaka w szynce serrano

 

  • piersi z kurczaka - 4 szt.
  • oliwa - 4 łyżki
  • szynka serrano - 10 plastrów
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w szynce serrano
Piersi z kurczaka oczyściłam, opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Następnie oprószyłam świeżo mielonym czarnym pieprzem i delikatnie solą, bo szynka jest dość słona. Pojemnik z mięsem odstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie każdy filet owinęłam plastrami szynki. Puste, niczym nie wysmarowane naczynie żaroodporne wstawiłam do nagrzanego do 200°C piekarnika i nagrzewałam je 5 minut. Następnie uważając, aby się nie oparzyć, naczynie wyjęłam z piekarnika, na dno wlałam 2 łyżki oliwy i ułożyłam filety. Po wierzchu polałam je pozostałą oliwą.Naczynie ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam 20 minut. Gdyby filety były wyjątkowo duże należy je piec 3 do 5 minut dłużej.
Piersi z kurczaka w szynce serrano
Piersi z kurczaka oczyściłam, opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem.
Piersi z kurczaka w szynce serrano
Każdy filet dokładnie owinęłam plastrami szynki.
Piersi z kurczaka w szynce serrano
Naczynie wstawiłam do piekarnika i piekłam 20 minut.