Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Piersi z kurczaka z pietruszką i twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Piersi z kurczaka można przygotować na wiele różnych sposobów... Można je np. nadziać dowolnymi składnikami...

Piersi z kurczaka z pietruszką i twarożkiem

Składniki:

Piersi z kurczaka z pietruszką i twarożkiem

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1,5 garści natki pietruszki
  • 2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 50 g twarożku z mascarpone
  • 1/2 małej cebuli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki oleju
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka przyprawy grill ziołowy

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka z pietruszką i twarożkiem

Etap 1

Piersi z kurczaka z pietruszką i twarożkiem
Piersi z kurczaka nacięte w środku w kieszonki.

Każdą pierś z kurczaka naciąć w środku, aby otrzymać kieszonki.

Etap 2

Piersi z kurczaka z pietruszką i twarożkiem
Wszystkie składniki nadzienia przełożone do miseczki i wymieszane.

Natkę pietruszki posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę, twarożek rozdrobnić widelcem. Wszystko przełożyć do miseczki. Dodać do tego płatki papryki, 2 łyżeczki oleju, trochę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Piersi z kurczaka z pietruszką i twarożkiem
Przygotowane nadzienie nałożone do mięsnych kieszonek.

Nadzieniem napełnić mięsne kieszonki, brzegi mięsa spiąć wykałaczkami.

Etap 4

Piersi z kurczaka z pietruszką i twarożkiem
Nadziane mięso posypane przyprawami i położone na rozgrzany olej.

Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, z obu stron oprószyć solą i posypać obiema przyprawami.

Etap 5

Piersi z kurczaka z pietruszką i twarożkiem

Mięso z obu stron mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać szklankę wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem po 10 minut z obu stron. Gotowe mięso podzielić na porcje.