alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Piersi z kurczaka z jarmużem i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dzisiaj polecam piersi z kurczaka z jarmużem i serem. Ja dopiero w tym roku odkryłam jego walory smakowe ale przyznaje, że jarmuż jest pyszny.

Piersi z kurczaka z jarmużem i serem

Składniki:

Piersi z kurczaka z jarmużem i serem

 

  • 2 piersi z kurczaka (średnie)
  • 300 g jarmużu świeżego
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka z jarmużem i serem
Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i przekroić na dwie części. Lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć do lodówki. Z jarmużu odkroić zgrubiałe części. Zagotować w garnku wodę, zdjąć z ognia, wrzucić jarmuż i pozostawić na 3-4 minuty. Po tym czasie przelać na sitko, przelać zimną wodą i pozostawić na sitku do odsączenia. Jarmuż pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać olej dodać roztarty czosnek, pokrojony jarmuż i chwilkę podsmażać do odparowania z nadmiaru płynu. Zdjąć z ognia lekko posolić i ostudzić. Jarmuż rozłożyć na piersiach, posypać startym żółtym serem i piec w 200 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Podajemy na gorąco oprószone słodką papryką.