Sposób przygotowania:
Piętro naleśnikowe
Kapustę szatkujemy. Chwilkę obgotowujemy. Odcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy razem ok. 10 minut. Dodajemy kapustę i dusimy jeszcze ok. 5 minut, mieszając , by nie doprowadzić do przypalenia. Doprawiamy solą , pieprzem ( ja dodałam jeszcze kostkę rosołową ). Odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami. Podsmażamy ( podlewając wodą lub bulionem ) przez ok. 10 minut. Koncentrat pomidorowy mieszamy z 3 łyżkami gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem ( + ew. oregano ). Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Na spodzie układamy naleśnik. Smarujemy ( dokładnie , ale nie grubo ) sosem. Układamy warstwę mięsa mielonego. Przykrywamy warstwą warzyw. Posypujemy startym serem żółtym. Czynność powtarzamy ( - naleśnik - sos - mięso - warzywa - ser ) I tak do wyczerpania składników. Wierzch polewamy sosem. Posypujemy serem. Zapiekamy w 180C przez ok. 30 minut. Podajemy gorące!
kasiunia.1981