-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Ciasto pigwowo-gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasto, nadzienie pigwowo-gruszkowe, budyń... Trochę pracochłonne ale warte wypróbowania. Ma niecodzienny smak. Polecam !

Ciasto pigwowo-gruszkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto pigwowo-gruszkowe

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Nadzienie:

  • 5 sztuk pigwy
  • 3 gruszki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka syropu karmelowego
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka przyprawy do szarlotki

 

  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1/2 litra mleka
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto pigwowo-gruszkowe
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części i zawinąć w folię spożywczą. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, a drugą do lodówki na około 60 minut.

Przygotować nadzienie: Gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Pigwę również pokroić w plasterki. Do garnka wsypać cukier, dodać pigwę i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać gruszki, przyprawę do szarlotki, rodzynki i syrop karmelowy.

Gotować kilka minut a następnie dodać masło. Kiedy masło się rozpuści a sos zgęstnieje zdjąć z ognia. Dodać orzechy i wymieszać. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość cukru do 1 łyżki. Formę do ciasta wyłożyć jedną częścią ciasta z lodówki.

Na to wyłożyć masę pigwowo-gruszkową. Następnie wylać gorący budyń. Na górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.  
Ciasto pigwowo-gruszkowe
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto pigwowo-gruszkowe
Pokrojoną na plasterki pigwę zasypać cukrem.Gotować 10 minut.
Ciasto pigwowo-gruszkowe
Dodać pozostałe składniki nadzienia.Gotować kilka minut.
Ciasto pigwowo-gruszkowe
Pierwszą cześć ciasta wyłożyć na spód formy.Następnie nadzienie, gorący budyń a na końcu startą drugą połowę ciasta.