Sposób przygotowania:
Ciasto pigwowo-gruszkowe
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części i zawinąć w folię spożywczą. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, a drugą do lodówki na około 60 minut.
Przygotować nadzienie: Gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Pigwę również pokroić w plasterki. Do garnka wsypać cukier, dodać pigwę i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać gruszki, przyprawę do szarlotki, rodzynki i syrop karmelowy.
Gotować kilka minut a następnie dodać masło. Kiedy masło się rozpuści a sos zgęstnieje zdjąć z ognia. Dodać orzechy i wymieszać. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość cukru do 1 łyżki. Formę do ciasta wyłożyć jedną częścią ciasta z lodówki.
Na to wyłożyć masę pigwowo-gruszkową. Następnie wylać gorący budyń. Na górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować nadzienie: Gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Pigwę również pokroić w plasterki. Do garnka wsypać cukier, dodać pigwę i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać gruszki, przyprawę do szarlotki, rodzynki i syrop karmelowy.
Gotować kilka minut a następnie dodać masło. Kiedy masło się rozpuści a sos zgęstnieje zdjąć z ognia. Dodać orzechy i wymieszać. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość cukru do 1 łyżki. Formę do ciasta wyłożyć jedną częścią ciasta z lodówki.
Na to wyłożyć masę pigwowo-gruszkową. Następnie wylać gorący budyń. Na górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.