Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Tiramisu z owocową żelką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To tiramisu jest pyszne. To taka moja wersja tego deseru. Biszkopty przełożone pysznym i delikatnym kremem i owocową żelką. Proste w wykonaniu i nie potrzebujemy piekarnika do jego wykonania. Ładnie udekorowane będzie cieszyło nasze oko.

Tiramisu z owocową żelką

Składniki:

Tiramisu z owocową żelką

Krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 330 g śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku (według uznania)

Żelka:

  • 2 szklanki dowolnych owoców (u mnie mrożone borówki, maliny i truskawki)
  • gorąca woda (niewielka ilość)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • zimna woda (niewielka ilość)
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • 20 dag podłużnych biszkoptów
  • 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej (zimnej)
  • małe kolorowe pianki do dekoracji
  • małe biszkopciki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tiramisu z owocową żelką
1. Żelka: Owoce przekładamy do garnka, truskawki kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości, w między czasie dodajemy cukier do smaku. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do owoców, mieszamy żeby nie zrobiły się grudki, najlepiej robić to rózgą. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

2. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu.

3. Przekładanie: Biszkopty dzielimy tak żeby wystarczyły nam na trzy warstwy. Następnie maczamy je w kawie i układamy pierwszą warstwę, na biszkopty wykładamy część kremu i połowę owocowej żelki, ponownie biszkopty w kawie, krem i drugą połowę żelki, znów biszkopty. Wierzch smarujemy kremem.

4. Podanie: Tiramisu wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Ja wstawiłam na całą noc. Po tym czasie bardzo ładnie mi się kroiło. Gotowe kroimy i podajemy. Przed podaniem dekorujemy piankami i biszkopcikami. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla około 8-10 osób, w zależności jak grubo pokroimy.

Nie dawałam żelatyny do kremu, mój krem był bardzo stabilny.

Kroiłam gorącym nożem, zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.

Można zrobić z podwójnej porcji.

Im dłużej ciasto będzie stało tym bardziej biszkopty będą miękkie.

Użyłam mrożonych owoców, mogą być świeże.