Sposób przygotowania:
Tiramisu z owocową żelką
1. Żelka: Owoce przekładamy do garnka, truskawki kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości, w między czasie dodajemy cukier do smaku. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do owoców, mieszamy żeby nie zrobiły się grudki, najlepiej robić to rózgą. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
2. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu.
3. Przekładanie: Biszkopty dzielimy tak żeby wystarczyły nam na trzy warstwy. Następnie maczamy je w kawie i układamy pierwszą warstwę, na biszkopty wykładamy część kremu i połowę owocowej żelki, ponownie biszkopty w kawie, krem i drugą połowę żelki, znów biszkopty. Wierzch smarujemy kremem.
4. Podanie: Tiramisu wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Ja wstawiłam na całą noc. Po tym czasie bardzo ładnie mi się kroiło. Gotowe kroimy i podajemy. Przed podaniem dekorujemy piankami i biszkopcikami. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla około 8-10 osób, w zależności jak grubo pokroimy.
Nie dawałam żelatyny do kremu, mój krem był bardzo stabilny.
Kroiłam gorącym nożem, zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.
Można zrobić z podwójnej porcji.
Im dłużej ciasto będzie stało tym bardziej biszkopty będą miękkie.
Użyłam mrożonych owoców, mogą być świeże.
2. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu.
3. Przekładanie: Biszkopty dzielimy tak żeby wystarczyły nam na trzy warstwy. Następnie maczamy je w kawie i układamy pierwszą warstwę, na biszkopty wykładamy część kremu i połowę owocowej żelki, ponownie biszkopty w kawie, krem i drugą połowę żelki, znów biszkopty. Wierzch smarujemy kremem.
4. Podanie: Tiramisu wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Ja wstawiłam na całą noc. Po tym czasie bardzo ładnie mi się kroiło. Gotowe kroimy i podajemy. Przed podaniem dekorujemy piankami i biszkopcikami. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla około 8-10 osób, w zależności jak grubo pokroimy.
Nie dawałam żelatyny do kremu, mój krem był bardzo stabilny.
Kroiłam gorącym nożem, zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.
Można zrobić z podwójnej porcji.
Im dłużej ciasto będzie stało tym bardziej biszkopty będą miękkie.
Użyłam mrożonych owoców, mogą być świeże.
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję bardzo i polecam zrobić :)