Sposób przygotowania:
Grillowana kieszeń drobiowa na pikantnie
Przygotowanie kieszeni: Kaszankę miażdżymy z odrobiną cieniutko posiekanej cebulki i jabłka. Pierś nacinamy na szerokość dwóch palców przez całą jej długość następnie nadziewamy ją uzyskanym farszem. Całość otaczamy w marynacie przygotowanej z oleju, papryki, przyprawy (np. Vegety), cebulki i soli. Odstawiamy na 6 godzin. Po upływie tego czasu grillujemy. Przygotowanie sosu: Wodę z pieprzem zagotowujemy na ogniu, następnie studzimy, odstawiamy na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu bazę znów zagotowujemy, rozpuszczamy bulion, dodajemy śmietanę. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i tak powstałą zawiesinę dodajemy do sosu ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mielonym. Całość gotujemy jeszcze chwilę. Sos polewamy na ciepło na grillowaną pierś. Do dania polecam młode ziemniaki w mundurkach wcześniej ugotowane w tymianku i przyprawie typu Vegeta, następnie upieczone wraz z mięsem na grillu. Jako surówka pomidory z cebulką oprószone pieprzem i solą. Życzę smacznego! Sylwek