Sylwester Grzeszczyk

Sylwester Grzeszczyk

Kucharz
[Przepisów: 2]

Grillowana kieszeń drobiowa na pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie idealnie nadaje się na spotkania przy grillu w gronie znajomych i rodziny. Stanowi zalążek do kulinarnych pogawędek przy stole uwielbianych przez miłośników gotowania.

Grillowana kieszeń drobiowa na pikantnie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grillowana kieszeń drobiowa na pikantnie

 

  • Składniki „Kieszeni”:
  • pierś drobiowa – 4 filety
  • kaszanka – 100 g
  • 2 cebulki (1 do farszu i 1 do marynaty)
  • 1/4 jabłka
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, przyprawa uniwersalna (np. Vegeta)
  • olej (3/4 szkl)

 

 

  • Dodatki:
  • sos (przygotowany wg przepisu poniżej)
  • ziemniaki młode (ok.16 szt.)
  • pomidory (ok. 4 szt.)
  • cebula (1 szt.)
  • przyprawy (tymianek, pieprz, sól, przyprawa uniwersalna (np. Vegeta)

 

 

  • Składniki sosu:
  • woda – 1 szkl.
  • pieprz ziarnisty – 1 łyżka stołowa
  • pieprz mielony – do smaku
  • bulion wołowy – 1 kostka
  • śmietana 18% - 1 szkl.
  • mąka – 1 łyżeczka
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Grillowana kieszeń drobiowa na pikantnie
Przygotowanie kieszeni: Kaszankę miażdżymy z odrobiną cieniutko posiekanej cebulki i jabłka. Pierś nacinamy na szerokość dwóch palców przez całą jej długość następnie nadziewamy ją uzyskanym farszem. Całość otaczamy w marynacie przygotowanej z oleju, papryki, przyprawy (np. Vegety), cebulki i soli. Odstawiamy na 6 godzin. Po upływie tego czasu grillujemy. Przygotowanie sosu: Wodę z pieprzem zagotowujemy na ogniu, następnie studzimy, odstawiamy na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu bazę znów zagotowujemy, rozpuszczamy bulion, dodajemy śmietanę. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i tak powstałą zawiesinę dodajemy do sosu ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mielonym. Całość gotujemy jeszcze chwilę. Sos polewamy na ciepło na grillowaną pierś. Do dania polecam młode ziemniaki w mundurkach wcześniej ugotowane w tymianku i przyprawie typu Vegeta, następnie upieczone wraz z mięsem na grillu. Jako surówka pomidory z cebulką oprószone pieprzem i solą. Życzę smacznego! Sylwek
Grillowana kieszeń drobiowa na pikantnie
Grillowana kieszeń drobiowa - faza przygotowania