Sposób przygotowania:
Pikantna sałatka gyros z czerwoną fasolą
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w paseczki, skrapiamy olejem, oprószamy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na minimum godzinę.
Zamarynowane mięso przekładamy na patelnie, podsmażamy kilka minut do miękkości.
Mięso przekładamy na dno szklanej miski, oprószamy warstwą posiekanej białej cebuli, którą przykrywamy cienką warstwą ketchupu.
Kolejnie przekładamy sałatkę pokrojonymi w kosteczkę ogórkami, kukurydzą i jako ostatnią warstwę nakładamy odcedzoną i przepłukaną fasolę czerwoną. Całość smarujemy warstwą ketchup oraz majonezem.
Całość sałatki przykrywamy poszatkowaną kapustą pekińską, którą oprószamy szczypiorkiem.
Sałatkę wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Zamarynowane mięso przekładamy na patelnie, podsmażamy kilka minut do miękkości.
Mięso przekładamy na dno szklanej miski, oprószamy warstwą posiekanej białej cebuli, którą przykrywamy cienką warstwą ketchupu.
Kolejnie przekładamy sałatkę pokrojonymi w kosteczkę ogórkami, kukurydzą i jako ostatnią warstwę nakładamy odcedzoną i przepłukaną fasolę czerwoną. Całość smarujemy warstwą ketchup oraz majonezem.
Całość sałatki przykrywamy poszatkowaną kapustą pekińską, którą oprószamy szczypiorkiem.
Sałatkę wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.