katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Mięso drobiowe w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso robiłam kilka razy i słoiki trzymałam w lodówce. Najdłużej stał słoik dwa miesiące bo wszystkie zostały zjedzone wcześniej. Mięsko jest bardzo smaczne z chlebkiem i dla niespodziewanych gości a także na szybki sosik do obiadu.

Mięso drobiowe w słoiku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mięso drobiowe w słoiku

 

Sposób przygotowania:

Mięso drobiowe w słoiku
Z udek i z pałek wycinamy kości (zostawiłam po jednym kawałku do słoika z kością) . Mięso płuczemy i osuszamy. Kroimy udka na połowy.

Mięso oprószamy dość mocno solą i pieprzem(można papryką) i mieszamy wcierając przyprawy w mięso. Do każdego przygotowanego słoika wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i ząbek czosnku. Nakładamy mięso do 3/4 wysokości słoika i wlewamy po trzy łyżki wody( można na wierzch a można podczas nakładania mięsa). Słoiki miałam trochę większe jak 1/2 litra.

Słoiki zakręcamy i wstawiamy na ściereczce do garna, zalewamy wodą i gotujemy na mniejszym ogniu ok 1 1/2 godz, zostawiamy w garnku i następnego dnia gotujemy 60 min a trzeciego dnia 30-40 min.
Mięso drobiowe w słoiku
Mięsko smaczne z chlebkiem i nie tylko..