Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1037]

Pikantna sałatka z kurczakiem i ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wszystkim wielbicielom pikantnych potraw polecam szybką i prostą sałatkę z piersi z kurczaka marynowanej w ostrej zalewie z ananasem, czerwoną fasolą i kukurydzą. Sałatka ma w sobie nutę kuchni meksykańskiej i nutę kuchni azjatyckiej.

Pikantna sałatka z kurczakiem i ananasem

Składniki:

Pikantna sałatka z kurczakiem i ananasem

 

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 czubata łyżka curry
  • sól
  • pieprz
  • majonez - wedle uznania

Sposób przygotowania:

Pikantna sałatka z kurczakiem i ananasem
Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Czosnek i chili kroimy drobno. Oliwę łączymy z octem ryżowym, czosnkiem, chili, mieszamy. 

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, nacieramy solą i pieprzem oraz przyprawą curry, umieszczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki. Optymalnie, trzymamy mięso w marynacie przez dobę. Następnie smażymy mięso, polewając je marynatą. Tłuszcz i marynatę ze smażenia zostawiamy - gdy przestygnie, łączymy go z majonezem. 

Fasolę, kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy. Ananasa kroimy w kostkę. 

Ostudzone mięso łączymy z fasolą, ananasem i kukurydzą, dodajemy sos majonezowy. Próbujemy, ewentualnie dodajemy soli i pieprzu.