Sposób przygotowania:
Śledzie w sosie śmietanowymPrzygotowanie śledzi
Płaty solone śledziowe zalewamy zimną wodą i odstawiamy do wymoczenia na 4-6 godzin.
Cebula
Cebulę obieramy i aby nie szczypała nas w oczy podczas krojenia możemy ja namoczyć w letnie wodzie na ok.0,5 godz. Kroimy ją w drobną kostkę.
Jabłko
Jabłko obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Pamiętajmy że musi to być kwaśne jabłko.
Sos
Składniki na sos przekładamy do naczynia które będziemy mogli zamknąć. Najpierw jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę i cebulę mieszamy, doprawiamy do smaku solą pieprzem i odrobiną cukru.
Łączenie
Przygotowanym sosem obkładamy pokrojone na kawałeczki śledzie, obsypujemy koperkiem , zamykamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc by sos przegryzł się ze śledziem.