kurka79

kurka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Śledzie w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo fajnie prezentują się na wigilijnym stole. Są niezwykle lekkie i mają charakterystyczny kwaśny posmak.

Śledzie w sosie śmietanowym

Składniki:

Śledzie w sosie śmietanowym

Składnik główny

  • 50 dag płatów śledziowych solonych

Sos

  • 1 średnie kwaśne jabłko (antonówka lub szara reneta)
  • 1 średnia cebula
  • 1 szkl. śmietany 18% kwaśnej gęstej lub 12%
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • koperek świeży lub suszony do posypania

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie śmietanowym

Przygotowanie śledzi

Śledzie w sosie śmietanowym
Płaty śledziowe należy wymoczyć z nadmiaru soli

Płaty solone śledziowe zalewamy zimną wodą i odstawiamy do wymoczenia na 4-6 godzin.

Cebula

Śledzie w sosie śmietanowym
Pokrojona w drobną kostkę cebula do sosu

Cebulę obieramy i aby nie szczypała nas w oczy podczas krojenia możemy ja namoczyć w letnie wodzie na ok.0,5 godz. Kroimy ją w drobną kostkę.

Jabłko

Śledzie w sosie śmietanowym
Starte jabłko musi być odpowiednie odmiany

Jabłko obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Pamiętajmy że musi to być kwaśne jabłko.

Sos

Śledzie w sosie śmietanowym
Składniki na sos przygotowujemy w pojemniku z zamknięciem

Składniki na sos przekładamy do naczynia które będziemy mogli zamknąć. Najpierw jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę i cebulę mieszamy, doprawiamy do smaku solą pieprzem i odrobiną cukru.

Łączenie

Śledzie w sosie śmietanowym

Przygotowanym sosem obkładamy pokrojone na kawałeczki śledzie, obsypujemy koperkiem , zamykamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc by sos przegryzł się ze śledziem.