Sposób przygotowania:
Pikantna zupa kalafiorowa z imbirem
Kalafior porozrywać na różyczki, oddzielić listki i głąb. Odrzucić uszkodzone i zżółkłe listki resztę zostawić. Umyć wszystkie części kalafiora i włożyć do garnka. Obrać i pokroić w plasterki imbir. Dorzucić do kalafiora. Zalać kalafior bulionem warzywnym i gotować 30 minut. Wyłowić połowę różyczek kalafiora i pokroić na mniejsze kawałki. Część najmniejszych listków pociąć w paseczki i odłożyć razem z wyłowionymi różyczkami kalafiora. Zupę zmiksować blenderem lub w malakserze. Dolać śmietanę. Wsypać koper ( część odłożyć do dekoracji), curry, pieprz mielony, gałkę muszkatołową. Dosolić jeśli trzeba. Wrzucić odłożone różyczki i listki kalafiora . Podgrzać. Podawać posypaną mieloną papryką, pieprzem i koprem. * Gdyby zupa była za mało treściwa można dołożyć ugotowanego makaronu łazanki lub pokrojonych w plastry ugotowanych ziemniaków. ** Wychodzi z tego wg mnie 4 spore porcje zupy.
reanja