Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krem z kalafiora z chrzanem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jak gotuję kalafiora na inne danie to wywar, głąb i drobne kawałki kalafiora wykorzystuję do zrobienia zupy.

Krem z kalafiora z chrzanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z kalafiora z chrzanem

 

  • 1/6 małego kalafiora
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżkę masła
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • groszek ptysiowy

 

Sposób przygotowania:

Krem z kalafiora z chrzanem
Od kalafiora oddzielić liście. Podzielić go na różyczki .Wyciąć głąb i pokroić w drobne kawałki. Ułożyć w garnku różyczki kalafiora i kawałki głąba. Ugotować w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzić - wyjmując łyżką cedzakową .



Zmiksować kalafior, śmietankę, wodę w malakserze. Wlać do garnuszka. Dodać masło. Podgrzać aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i chrzanem (trzeba uważać by chrzan nie był gorzki). Chrzan ma nadać zupie lekką nutę ostrości , ale nie powinien zdominować delikatnego kalafiorowego smaku.



Podawać ciepłą , ale nie gorącą posypaną groszkiem ptysiowym.



*Jak juz pisałam przy innym przepisie na kalafiorowy krem- zupę gotuję na zapas i mrożę w mini porcjach ( doskonałe są do tego kubeczki po serkach czy jogurcikach dla dzieci ) - bo przecież nie da się ugotować 2 filiżanek .



** Dobrym sposobem na mrożenie tak małych ilości zupy jest też tzw. ,, tabliczka" - tzn. wlewam odmierzoną ilość zupy do płaskiego prostokątnego pojemnika i zamrażam . Potem wytrząsam zupę z pojemnika i przekładam do foliowego woreczka - zamykam go i układam takie tabliczki jedną na drugiej w zamrażarce .



*** Środkowe liście kalafiora ( te nie za grube kroję drobno po umyciu i mrożę. Potem gotuję z nich jarzynkę podobną do obgotowanej kapusty lub dodaję do zupy jarzynowej 
Krem z kalafiora z chrzanem
Oczyścić i podzielic na różyczki kalafiora a głąb pociąć na kawałki
Krem z kalafiora z chrzanem
Zalać w garnku wodą -dodać szczypte soli i cukru- ugotować do miękkosci
Krem z kalafiora z chrzanem
Wyjąć - przełożyć do malaksera i zmiksować ze śmietanką i wywarem
Krem z kalafiora z chrzanem
Podgrzac z masłem- doprawic chrzanem-solą i cukrem

Tagi:

tarta kalafior