Sposób przygotowania:
Pikantna zupa krem z dyni i marchewki
Dynię kroimy na pół, wydrążamy, pestki odkładamy na bok. Następnie kroimy dynię w kostkę (wraz ze skórką).
Cebulę kroimy w kostkę.
Chili siekamy drobno.
Trawę cytrynową siekamy drobno.
Marchewki obieramy, kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i chili. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy dynię i marchewkę, smażymy do miękkości, podlewając bulionem i doprawiając solą, pieprzem, imbirem, posiekaną trawą cytrynową i suszoną kolendrą.
Dolewamy bulion do końca, blendujemy warzywa na gładki krem, podgrzewamy kilka minut. Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę przypraw. Zupę możemy podać np.z grzankami.
Cebulę kroimy w kostkę.
Chili siekamy drobno.
Trawę cytrynową siekamy drobno.
Marchewki obieramy, kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i chili. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy dynię i marchewkę, smażymy do miękkości, podlewając bulionem i doprawiając solą, pieprzem, imbirem, posiekaną trawą cytrynową i suszoną kolendrą.
Dolewamy bulion do końca, blendujemy warzywa na gładki krem, podgrzewamy kilka minut. Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę przypraw. Zupę możemy podać np.z grzankami.