Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 449]

Pikantna zupa krem z dyni i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupy kremy są idealne na jesień - sycą, rozgrzewają i są pyszne. Ja najbardziej lubię zupę krem z dyni. Za każdym razem robię ją w nieco inny sposób. Tym razem dynię połączyłam z marchewką i chili, a do tego dodałam trochę orientalnych przypraw.

Pikantna zupa krem z dyni i marchewki

Składniki:

Pikantna zupa krem z dyni i marchewki

 

  • 1 dynia hokkaido ważąca ok.900 g (przed wydrążeniem)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 l bulionu
  • olej
  • trawa cytrynowa -1 sztuka
  • suszona kolendra
  • sól
  • pieprz
  • imbir

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa krem z dyni i marchewki
Dynię kroimy na pół, wydrążamy, pestki odkładamy na bok. Następnie kroimy dynię w kostkę (wraz ze skórką).

Cebulę kroimy w kostkę.

Chili siekamy drobno.

Trawę cytrynową siekamy drobno.

Marchewki obieramy, kroimy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i chili. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy dynię i marchewkę, smażymy do miękkości, podlewając bulionem i doprawiając solą, pieprzem, imbirem, posiekaną trawą cytrynową i suszoną kolendrą.

Dolewamy bulion do końca, blendujemy warzywa na gładki krem, podgrzewamy kilka minut. Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę przypraw. Zupę możemy podać np.z grzankami.