EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 222]

Jesienna zupa z maślaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mocno grzybowa zupa ze świeżych, niezwykle aromatycznych, pachnących lasem maślaków idealnie rozgrzewa w chłodne dni.

Jesienna zupa z maślaków

Składniki:

Jesienna zupa z maślaków

 

Sposób przygotowania:

Jesienna zupa z maślaków

ETAP 1:

Jesienna zupa z maślaków
grzyby oczyścić i umyć, pokroić w paski

Obrane maślaki, dokładnie umyj i pokrój w paseczki.

ETAP 2:

Jesienna zupa z maślaków
cebulę zeszklić dodać grzyby i smażyć na małym ogniu

Obraną cebulę, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj grzyby, wymieszaj i duś około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Po tym czasie dodaj bulion drobiowy, dopraw solą, pieprzem i gotuj następne 10 minut.

Następnie wlej zahartowaną śmietanę, mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości wody i natkę z pietruszki.

Chwilkę gotuj na małym ogniu, całość dokładnie wymieszaj i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku solą i pieprzem.

ETAP 3:

Jesienna zupa z maślaków
gotową zupę podawać z makronem

Zupę grzybową podawaj z makaronem lub pieczywem.

Tagi:

zupa